Zamykamy ogród w słoiku! Tym razem niedosłownie.
Zgłębimy najstarszą i najzdrowszą metodę konserwacji żywności. W procesie fermentacji żywność zyskuje nowe właściwości odżywcze korzystne dla naszej flory bakteryjnej.
Poza właściwościami zdrowotnymi, przekonamy się też o nowych połączeniach smakowych.
Co możemy ukisić? Jeśli do głowy przychodzą Ci tylko ogórki, koniecznie musisz do nas zajrzeć. Poznamy nietypowe połączenia i zupełnie nowe rozwiązania.
Dzięki proponowanym pomysłom, każda spiżarnia zyska nowe oblicze, a zima będzie mogła trwać wiecznie bo lato będzie ciągle pod ręką i na wyłączność.
Prowadzenie:Agata Bielska
aktywistka kuchenna, artystka wizualna, animatorka kultury, inicjatorka działań społecznych, pasjonatka fermentacji. Tworzy zarówno video-instalacje, jak i odżywcze zupy i bezcukrowe desery. Od 15 lat zdecydowana zwolenniczka kuchni roślinnej, opartej na naturalnych, lokalnych, sezonowych produktach. Założycielka projektu edukacyjno - artystycznego Miejska Kuchnia Roślinna, który zachęca do zaprzyjaźniania się z dzikimi roślinami jadalnymi, rzadziej używanymi warzywami, ziołami, owocami, zbożami, produktami fermentowanymi oraz z dietetyką wg Tradycjnej Medycyny Chińskiej.
www.miejskakuchniaroslina.plObowiązują zapisy: ogrodwilda@malta-festival.pl